Месо без вина [Vox Nihili #141]
В този епизод Любомир Бабуров, Маргарита Габровска и Стоян Ставру обсъждат:
– Защо месото има значение?
– Какво се случва с отношението ни към месото, когато ловът се превръща в производство?
– Страдат ли бройлерите?
– Какви са не проблемите с месото?
– Серум от бременна крава или водорасли?
– Ще ядем ли скакалци?
– Наистина ли конското е по-вкусно?
– Гняв и месо: кой ще замести Грета Тунберг за месото?
– Магдоналдизира ли се храната?
– Може ли месото да се превърне в хапче?
– Може ли един „истински мъж“ да не яде месо?
– Как изглежда веганка, разсъблечена до месо (PETA)?
– Съществуват ли месо без вина („чисто“ месо) и „щастливи“ кокошки?
– Каква е причината месото да се превърне във фетиш?
– Какво представлява „семиотиката на месото“ (Ставру)?
Месото не е просто храна. То е ключова точна, в която се пречупват редица културни явления. Това е и причината за месото да се говори в най-различен план. Когато сме ловували месото си, в отношението ни към него е имало доза спиритуализъм. Днес, когато го произвеждаме, като че ли е останало единствено рутинното „тъпчене“ и показното потребление. Културното опиянение от мръвката всъщност няма нищо общо с витамин Б12, а със стремежа на човека буквално да погълне смъртта. Култът към месото е част от стратегията на хищника да се справи със своето „битие-през-масата-към-смъртта“. Дали успяваме в тази стратегия? Може да чуете сами.
===
За госта
Маргарита Габровска е главен асистент в секция “Етически изследвания” към Института по философия и социология при БАН. Има магистърска степен по Интегративна биоетика и докторска степен по Философия (Етика) от Софийския университет. Занимава се с изследвания от областта на етиката на биомедицинските изследвания, наративната етика и социалната философия.
Допълнителни бележки към епизода: ratio.bg/podcast/431
Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук: ratio.bg/support