Бащата на салатата [Ratio Weekly #218]

Ratio Weekly
Ratio Weekly
Бащата на салатата [Ratio Weekly #218]
Loading
/

Броколите, брюкселското зеле, зелето, карфиолът имат уникални хранителни стойности и ние ги възприемаме като отделни зеленчуци. А всъщност произлизат от едно и също растение – Brassica oleracea.

Освен за “бащата на салата” Никола и Петко разговарят за якутските коне от мразовития север, които са претърпели невероятни биологични трансформации, за да оцелеят при изключително ниските температури. Прочути със своята издръжливост, тази дребна порода коне са придобили способността да забавят метаболизма си и да намалят топлината на тялото си и така да оцеляват при температури от – 90 градуса.

В този епизод еволюцията не спира да изненадва Никола и Петко и те продължават с намерен нов вид риба, наречен “gar”, който се развива по-бавно от всички останали – група риби. Според учените геномите на “gar” се променят толкова бавно, че два вида gar, които са се отделили един от друг преди повече от 105 милиона години, все още биха могли да се кръстосат и да дадат плодородно потомство.

===
Допълнителни бележки към епизода: ratio.bg/podcast/548

Гледайте и на видео: youtu.be/uh07zVFenFw

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук: ratio.bg/support/