Храненето: Съд и посуда [Vox Nihili #48]
В този епизод от серията “Vox Nihili” разгледахме различните лица на храната.
Любо и Стоян обсъждат:
— Защо Любо готви и ще стане ли гладиатор в MasterChef?
— Какво мисли Стоян за „явлението“ Food porn в Инстаграм?
— Какво представляват „добрите хранителни нрави“ и как де решим „спора на факултетите“ според Кант?
— Може ли да се „храним“ със „символния капитал“ на храните и какво общо имат щъркелите?
— Защо вилицата е по-властолюбива от лъжицата?
— Представлява ли дегустацията своеобразен съд над храната и какви са предимствата на „отсъждането на вкуса“ пред „отсъждането на носа“?
— Трябва ли да готвим храната си и защо е необходима дистанция между природата и културата?
— Защо се практикува т.нар. „ендоканибализъм“?
— Какво представляват т.нар. „нови храни“ и защо храните имат срок на годност?
— Какво представлява хлябът, обработен с UV светлина и защо за Бога (не) трябва да си го купуваме?
— Ще оцелее ли храната без ресторантите в продължаващата ковид пандемия?
За съжаление не успяхме да похапнем, докато разговаряхме. За това беше виновна и пандемията, но уви: Zoom (все още?) не може да функционира като кухня. А през кухнята, както посочва Клод Леви Строс, е разделителната линия между природата и културата.
В епизода разгледахме различните лица на храната: а) храната като нуждата – за оцеляването на всеки индивид (храната, която ни отнема автономността), б) храната като дълг – за поддържането на общността (храната, която превръща лакомията в апетит) и в) храната като преживяване и послание – за преследване на всякакви цели, извън осигуряването на физическото оцеляване на хранещия се (храната, която ни подрежда в класи).
Ницше поспори задочно с Кант, а Бурдийо допълни спора, подкрепен негласно (да, не го споменахме изрично) от Зимел (не, няма общо със „земел“) и неговата „социология на общностното хранене“.
===
Епизодът е част от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!” и в която изследваме пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото.
Допълнителни бележки към епизода: ratio.bg/podcast/167
Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg